Home » Koffie in de horeca

Koffie in de horeca.

 

Koffie in de horeca is een beladen onderwerp, de horecaondernemer van heden dag dient meer te bieden dan in het verleden. De koffiemarkt heeft de afgelopen jaren een enorme boost gehad en men is kritischer geworden op de kwaliteit van een kop koffie. Thuis vinden ze dit tegenwoordig heel belangrijk dus als ze een kop koffie buiten de deur drinken wordt er veel van verwacht.

Koffiemelanges;

Met een simpele koffiemelange uit de groothandel kom je tegenwoordig niet meer weg. De melange dient vers en in de balans te zijn voor wat betreft de samenstelling. Daarnaast worden er ook steeds meer eisen gesteld aan eventuele keurmerken zoals Fairtrade of Rainforest Alliance. De trend is dat de consument, iets minder koffie is gaan drinken, maar daarentegen wel bereid is om meer te betalen voor zijn/haar kop koffie. Deze moet dan wel goed zijn.

Apparatuur;

Nu kan je nog zo een lekkere koffiemelange hebben ingekocht, maar dan ben je er nog niet. Hier hoort de juiste apparatuur bij. De markt in apparatuur is enorm breed en er zijn vele aanbieders. De meest gebruikte apparatuur in de horeca is de traditionele apparatuur ook wel piston-machines genoemd. Bij deze manier van koffiezetten dien je eerste koffie te malen waarna deze met de machine wordt bereidt. Met deze zetmethode kan je de meeste smaken en geuren uit de koffie halen.

Een andere zeer in opkomst komen manier van koffiezetten is met een volautomaat. Bij deze manier kan je door middel van een druk op een knop een prima espresso, lungo of cappuccino zetten. De charme van koffiezetten verdwijnt hierbij een beetje, maar elke kop is constant. Wie er ook op de knop drukt, de kwaliteit is hierbij gewaarborgd.

Verse Melk;

Verse melk is in de horeca ook niet meer weg te denken. Ongeveer 70% van alle gedronken koffies is milk-based, dit wil zeggen dat deze melk bevatten. Denk dan aan cappuccino en latte Machiato. Het opschuimen van de melk gebeurd d.m.v. de stoompijp handmatig bij de traditionele apparatuur. Waar bij een volautomaat dit gemakkelijk gaat met 1 druk op de knop. Op dit moment wordt er alles gedaan om te zorgen dat men op een makkelijke en constante manier de melk kan opschuimen. De stoompijp is inteligenter geworden, met een turb0-steam schakelt de stoompijp automatisch uit wanneer de melk de juiste tempratuur en foamdikte bereikt heeft. Of men kiest voor een automatische melkopschuimer, denk hierbij aan de Lattiz van Friesland Campina. Deze melkopschuimer is bijna niet meer weg te denken in de horeca. 

Deskundigheid personeel;

De melange is goed, de juiste machine is gekozen dan blijft het ook nog van belang dat de medewerkers (Barista) de juiste deskundigheid heeft om de apparatuur te kunnen bedienen. Met name wanneer een traditionele machine wordt gebruikt, komt dit belang naar voren. Dit belang is minder bij een volautomaat.

Onderhoud apparatuur;

De laatste belangrijke factor is het onderhoud van de apparatuur. Deze dient in topconditie te zijn om ervoor te zorgen dat de kwaliteit in orde is. Dit betekend dat de apparatuur dagelijks gereinigd dient te worden en periodiek een onderhoudsbeurt dient te worden uitgevoerd.

 

Caffè Onesta kan al deze bovengenoemde punten voor uw verzorgen. Van levering van de juiste koffiemelange, koffieapparatuur, training en onderhoud.

Ben je geinteresseerd in onze diensten, neem dan gerust contact met ons op, wij komen graag bij je op de koffie om je te voorzien van het juiste advies.